ponedjeljak, 23.03.2015.

Šparuge kao simbol otpora

Krenule su prve šparuge. Iako rastu i u Dalmaciji, a kako odnedavna čujem, i u Lici, šparuga je kultura koju najviše eksploatiraju u Istri, Rijeci i na Kvarneru. Poznata su njena svojstva u kulinarstvu. Zbog svojeg gorkastog okusa i sočnosti, šparuge su više nego zahvalna pratnja jelima, a od vina ištu bijeli sauvignon. Izvorna je ipak kombinacija zdravo-seljačka u kajgani na špeku. Tako sočna i podatna, izbija sa prvim proljećem s obaju strana Učke. Odgovara joj kamenjar te sve 3 vrste istarskih tla.

Odvajkada su šparuge, osim kulinarskog, nosile i socijalni značaj. Njihovo nicanje povod je da se izađe u prirodu, rijetka prilika da se provjetri glava na friškome zraku. Šparuge imaju stabilnu cijenu od kad ja pamtim-u ovim ili onim novcima, one koštaju oko 10 eura za kilogram, ovisno o tome jesu li prve, postižu čak i 100 kn. Kao takve, osobito su zanimljive lumpen proletarijatu. Kroz sezonu šparuga oni dobiju priliku zaraditi nešto novca, obično se za njega nadmudrujući sa ugostiteljima. Tu kreću licitacije i blefovi. Ugostitelji se vječito nevoljko primaju:

-Ma joooj evo ti si mi već peti jutros! Ne znam više di ću sa tolkim šparugama?

Kompromis obično padne oko marende i svi sretni i zadovoljni.

Do pretprošle godine. Tada je naime, ta igrica zapela za oko institucijama pravno-financijske države. Budući da najveći dio šparuga raste na terenima Šumarije, aktiviran je zakon koji je oduvijek i važio, ali nikada ga se nije provodilo. Određena je i tarifa po šparugi i ta cijena premašuje najvišu cijenu kile šparuga. Pod krinkom usklađivanja regulativa sa EU, želi se staviti šapa na rijetku priliku onima koje je tržište nemilosrdno šutnulo u kut. Iako istarskim šumama još uvijek ne jašu rendžeri Šumarije, bilo je slučajeva globljenja najsiromašnijih.

Branje šparuga uključuje i određeni, etički kodeks. Šparuga se nikada ne čupa sa korijenom, nju se lomi. Također, ne bi trebalo brati mlade, tek niknule. Obično se okupljaju ispod srodnih grmova, tzv. šparužina. Neobično su uspravne i to ih razlikuje u toj silnoj, biljnoj mimikriji. S vremenom ju uočavate sve brže. Potrebno je pomno fokusiranje vidnog polja jer je slične građe kao trnje. Za početak je ipak, bolje se držati čistina, a izbjegavati gušće grmlje. Prilikom branja ćete vrlo vjerovatno imati bliski susret sa kakvom zmijom, ne nužno i sa poskokom. Poskoci osim toga, imaju svoje kolonije van kojih rijetko izlaze. Crni gad je bezopasan, iako ga nije lijepo sresti.

Učinke šparuge za organizam (ponajviše za bubrege) osjetiti ćete neposredno nakon konzumacije. Kultura šparuge je priča o skladnoj kohabitaciji čovjeka i prirode u izvornom obliku-poštovanje prirodnih ciklusa i procesa. Sa takvim stavom biti ćemo od prirode obilato nagrađeni. Na nesreću je očito da se među nama i prirodom konstantno hrani jaz. Ponekad i pod ekološkim izgovorima. Tko prirodu ne razumije neće ju moći ni tumačiti. Niti sačuvati.


- 18:44 - To te ja pitam (13) - Print - #

Design @ by:Nisa